TULOSSA: TALOYHTIÖT PDF-ESITE

Taloyhtiöiden remonttien rahoitus Minitaloilla

ONGELMA

Taloyhtiöiden korjausremonttien rahoitus ajaa osakkaat ahtaalle, varsinkin suurempien korjausten kuten linjasaneerausten ja julkisivukorjausten kohdalla. Myöskin tontin käyttämätön rakennusoikeus rasittaa osakkaita taloudellisesti kiinteistöveron muodossa. Lisärakentaminen tontilla on yksi mahdollisuus rahoittaa remontteja.

Toinen taloyhtiön asukkaiden kohtaama ongelma suurten remonttien ajan on remontinaikainen tilapäisasuminen muualla - asunnon hankkiminen remontin ajaksi voi olla kallis ja vaivalloinen prosessi asukkaalle. Tilapäisasunnon tarve voidaan ratkaista lähellä omaa kotia rakentamalla taloyhtiön tontille Minitaloja.

RATKAISU

Minitalot lisärakennetaan taloyhtiön tontille osaksi asunto-osakeyhtiötä uusmerkinnällä. As Oy myy tai vuokraa Minitalot uusille osakkaille tai yhtiön vuokralaisille. Pienet Omat Talot voidaan sijoittaa erikseen tai yhdistää mukavan pienimittakaavaisiksi rivitalokokonaisuuksiksi jotka sopivat hyvin puistomaisten tonttien lisärakentamiseen. Rivitalo- tai kerrostaloyhtiö voi lisärakentaa väljälle tontille lisää asuntoja, joiden myyntituloilla voidaan rahoittaa remontit. Samalla taloyhtiön ylläpitokulut ja tulevat remontit ovat nykyisille osakkaille edullisempia, koska uudet osakkaat lisäävät kustannuksiin osallistuvien osakkaiden määrää.

Esimerkinomaisesti, kuuden uuden Minitalon asukkaat maksavat yhtiölle lisää normaalia yhtiövastiketta 10 vuodessa (5€/m2) n. +120.000 €.

 

Taloyhtiön tontin kapasiteetti käytetään Minitalokonseptilla tehokkaammin. Käyttämätön, liian suuri parkkipaikka, tai muu tontin osa saadaan näin tuottamaan rahaa osakkaille.

Minitalo voi myös olla ratkaisu asukkaiden tilapäisasumiselle pitkien remonttien ajan - ja remontin jälkeen taloyhtiö voi myydä tai vuokrata Minitalot.

KAAVAMUUTOKSET

Arkkitehtitoimistomme voi suunnitella ja hakea rakennusluvat ja kaavamuutosta tai kaavapoikkeamista taloyhtiölle, esimerkiksi jollei tontilla ole tällä hetkellä rakennusoikeutta käytettävissä.

 

KAAVAMUUTOKSEN HINTA

A. Voimme tarjota taloyhtiölle lisärakennusoikeuden kaavamuutosprosessin suunnittelutyön kohteen mukaan. Kaavamuutoksen tulos on aina epävarma, päätöksen lisärakennusoikeuden myöntämisestä tekevät viranomaiset kohteelle laadittujen suunnitelmien ja selvitysten perusteella, poliitikkojen ohjausta noudattaen.

TALOYHTIÖ VOI ULKOISTAA KAAVARISKIN

B. Riskittömässä lisärakennusoikeuden hankintaversiossa B. kannamme rakennusoikeuden hankinnan riskin. Versiossa B. lisärakennusoikeuden hankintahinta veloitetaan taloyhtiöltä vain, jos lisärakennusoikeusneliöitä tontille myönnetään.

 

Lisärakennusoikeuden hankinta on kehittämässämme palveluprosessissa taloyhtiölle riskitöntä. Epävarmuus ja rakennusoikeuden hankinnan suunnittelukustannus ei mielestämme saa olla esteenä taloyhtiölle kokeilla, myönnetäänkö heille arvokasta lisärakennusoikeutta.

Riskitön rakennusoikeuden hankinta koskee pääkaupunkiseutua. Jokaisen kohteen soveltuvuus harkitaan aina erikseen etukäteen. Rakennusoikeuden hankintahinta vaihtelee alueen mukaan ja noudattaa rakennusoikeuden laskennallista myyntihintaa. Pääkaupunkiseudulla, ydinkeskusta pois lukien, hinta on noin:

 

Lisärakennusoikeus (m2)           Hinta (€)

1-50 m2                                noin 1200 €/m2

50-500 m2                            600-1200 €/m2

yli 500 m2                             400-600 €/m2

Helsingin keskusta-alueet hinnoitellaan erikseen kohteen mukaan. Taloyhtiö, kysy lisää riskittömästä vaihtoehto B minitalo@aitoark.fi!

HELPPO JA VAIVATON HELSINKI

C. Helsingissä sopivilla alueilla lähellä keskustaa on tarjolla vaihtoehto C, jossa me hoidamme taloyhtiön puolesta koko Minitalon luvitusprosessin, rakentamisen ja haemme yhtiöön Minitaloihin asukkaat, niin, että taloyhtiö saa suoraan rahaa rakennusoikeudesta. Tämä on helppo ja vaivaton tapa Helsinkiläiselle taloyhtiölle. Kysy tästä lisää, niin selvitämme taloyhtiön soveltuvuuden vaihtoehtoon C!

RAKENNUTTAA ITSE VAI MYYDÄ?

Taloyhtiö päättää, rakennuttaako itse hankitun lisärakennusoikeuden puitteissa uusia asuntoja, vai myykö rakennusoikeuden. Minitalotalo-rakennusprosessimme on tehty helpoksi ja virtaviivaiseksi, jotta taloyhtiöt voisivat itse rakennuttaa lisäasunnot, ja näin hyötyä myyntituloista. Jos taloyhtiö rakennuttaa uudet asunnot itse, ne voidaan tehdä joko yhtiön hallintaan vuokra-asunnoiksi tai myytäviksi. Konseptimme muunneltuna tarjoaa myös keinon suurempaan lisäkerrosrakentamiseen. Katso Talo Katolla -konsepti.

Lisätietoja:

Olkaa yhteydessä arkkitehti SAFA Maria Klemetziin maria.klemetz@aitoark.fi +358 40 7588991